Szeretettel köszöntelek a SCHNAUZER KLUBban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozás után teljes értékű taggá válsz! Gyere csatlakozz!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SCHNAUZER KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SCHNAUZER KLUBban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozás után teljes értékű taggá válsz! Gyere csatlakozz!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SCHNAUZER KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SCHNAUZER KLUBban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozás után teljes értékű taggá válsz! Gyere csatlakozz!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SCHNAUZER KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a SCHNAUZER KLUBban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozás után teljes értékű taggá válsz! Gyere csatlakozz!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
SCHNAUZER KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kutyának a farkasból történő kialakulása során kezdettől fogva fontos tényező volt az, hogy milyen mértékben és formában függött a táplálkozása az embertől, kezdve az ember korabeli tartózkodási helyének környékéről az ételmaradékok, hulladékok eltakarításától, az ember által elejtett vadállatoknak, majd később a háziállatainak földolgozásából eredő maradékok elfogyasztásáig. A domesztikációs folyamatnak minden esetben az egyik legfontosabb része, hogy valamilyen formában az ember vagy megosztja a rendelkezésére álló élelmiszert a kutyájával, vagy valamilyen más módon gondoskodik annak táplálékáról, hiszen megtiltja az állatnak, hogy maga szerezze be zsákmányszerzés útján a táplálékát.
Jelenleg a kutya táplálása a kisgyerek etetéséhez hasonlítható: egyik
sem tud valójában dönteni arról, hogy mit egyen, a döntéshozatal csupán a
megeszem, vagy nem eszem meg kettősére szűkül. Mind a ketten rá vannak
utalva a gondozásukért, táplálásukért felelős emberek döntésére abban a
tekintetben, hogy mi és mennyi kerül a tányérba. Ezt kihasználva az
elmúlt fél évszázadban mindkét célcsoport részére óriási háttéripar
alakult ki, folyamatosan bővülő, áttekinthetetlen és többé-kevésbé
ellenőrizhetetlen választékot kínálva a XXI. század fogyasztói
társadalmának. A válasz, a döntés arra vonatkozólag, hogy mit egyen a
kutyám, egyre összetettebbé válik a mai marketing- és reklámhadjáratok
közepette.
A kutya egyik biológiai létszükségletének kielégítése a táplálás. A
tápláléknak egyrészt a kutya ízlelő érzékszerve szempontjából ízletesnek
kell lennie, másrészt meg kell felelnie azoknak az egészségügyi és
biológiai kívánalmaknak, amelyeket az állat növekedése, fejlődése,
életműködése megkövetel. Az alábbiakban nem arra kívánunk választ adni,
hogy melyik gyártó terméke, vagy melyik kutyatáp-márka milyen, hanem
tájékoztató, ismeretterjesztő formában a gazdikat olyan információkhoz
juttatni, amelyeknek birtokában felelősségteljes döntést hozhatnak
kutyájuk egészséges etetését, tápanyagellátását illetően.
Ami a csomagolásokon olvasható.
A különféle kutyaeledelek gyártóinak a tápok összetételére, tartalmára
vonatkozólag a gyártmányok csomagolásán föltüntetett információk az
egyetlenek, amelyeknek adataira jogi kötelezettség vonatkozik. Az egyéb
helyeken: reklámokban, prospektusokban, interneten és egyéb
médiafelületeken megjelenő termékinformációk és adatok valóssága
semmilyen módon nem ellenőrizhető, és esetleges valótlanság esetén a
vásárlónak nincs jogi eszköze ezek ellen eredményesen eljárni.
A gyártóknak a csomagolásokon feltüntetett összetételre vonatkozó
nyilatkozatait kis részben EU-előírások, nagyobb részben a kereskedelmi
forgalomba hozó országoknak az előírásai szabályozzák. Ennek
köszönhetően amit az egyik országban kötelező ráírni, azt egy másik
országban lehet, hogy nem. Tehát vannak gyártók, amelyeknek a kutyatápja
a szigorúbb előírásokkal rendelkező országokban szinte eladhatatlan
lenne, mert a csomagoláson föl kellene tüntetniük, hogy milyen káros
anyagokat tartalmaz, de egy olyan országban, amely csak a közelmúltban
lépett be az Eu-tagállamok sorába, nagy üzletet tudnak a táppal
csinálni. Nemritkán ugyanaz a gyár, ugyanazon márkanév alatt, ugyanazon
jól hangzó minőségi jelző, (pld. sensitiv) leple alatt első pillanatban
ugyanolyannak kinéző csomagolásban forgalmazza a termékét pl. egy
ausztriai és egy magyarországi boltban is, de két különbség mégis van:
1. nem ugyanaz a gyártói nyilatkozat olvasható az egyik zsákon, mint a másikon,
2. más összetételű táp van az egyik zsákban, és más összetételű a másikban.
Ezeknek a vásárlót informáló, a táp összetételére vonatkozó
információknak ugyanis nem kötelező a termék teljes laboratóriumi
elemzésének az eredményét magában foglalnia. A gyakorlat szerint minden
gyártó kiemeli a laboreredmények közül azt a párat, amelyik jónak,
elfogadhatónak mondható, ezeket ráírják a csomagolásokra, a csapnivalóan
gyengéket és elfogadhatatlanokat pedig elhallgatják.
A tápokat vásárló gazdiknak valójában csak kevés hányada tájékozott arra
vonatkozólag, hogy a csomagolásokon, dobozokon, zsákokon olvasható
megnevezések, szakszavak, százalékok, grammok és milligrammok mit is
jelentenek tulajdonképpen, s azoknak milyen hatásuk van a kutyájuk
fejlődésére, egészségére, életére. Legtöbbször három csoportba besorolt
adatokat olvashat a gazdi leginkább erős olvasószemüveg vagy nagyító
segítségével a csomagolásokon: összetétel, beltartalom,
hatóanyag-tartalom. Nézzük sorjában, hogy ezek mit is jelenthetnek a
gazdinak, aki ez esetben a vásárló, és mit jelenthetnek majd hazavitel
után a kutyának, amely ebben a szereposztásban a szó szerinti fogyasztó.
Összetétel
Ez a leginkább használatos megnevezése a gyártók nyilatkozatának,
amelyre jogszabály kényszeríti őket. Néhány ehhez kapcsolódó dolgot a
gazdiknak érdemes tudniuk.
A fölsorolásban szereplő anyagok egy része a technológiai folyamat során
mesterségesen hozzáadagolva kerül a végtermékbe. A kiinduló
nyersanyagok ugyanis olyan gyenge minőségűek, hogy a kész termék
elemzésének laboreredménye elfogadhatatlan lenne.
A gyártók nagy előszeretettel tüntetik föl a különböző alkotóanyagokat
egybevonva, csoportosítva. Ez lehetőséget ad számukra, hogy tudassák
ugyan a vásárlóval, hogy például mennyi gabona van a termékben, de azon
belül pl. a zab és kukorica mennyiségi hányadosát úgy változtathatják,
ahogy akarják. Ha pl. olcsón szállít a gyárnak egy cég (más
fölhasználásra már alkalmatlan) zabot, akkor abból tesznek bele többet,
ha valamelyik távoli kontinensről szerezhető be olcsón (génmaniplált)
kukoricaliszt, akkor abból kevernek bele sokat.
Sokszor meggyőzően néz ki a zsákokon, és kisebb értékeket kell kiírni,
ha egy összetevőt több részre bontva tüntetnek föl. Pl. nem azt, hogy
ennyi gabona vagy annyi kukorica, hanem ennyi kukorica, annyi
kukoricaliszt, és valamennyi kukoricagríz, de ennél a példánál maradva,
ha a három mennyiséget a gazdi összeadja, lehet, hogy a kukorica arányát
tekintve a sertéstápot megszégyenítő lenne a végeredmény.
Beltartalom
Ez az, amiben az EU-előírásokat szívesen követik a gyártók. A jelenlegi
játékszabályok ugyanis csupán négy megnevezési csoportot tesznek
kötelezővé, a gyártókra bízva a további részletezés lehetőségét. A
gyártók pedig örülnek ennek a demokratikus szabadság adta lehetőségnek,
és hallgatnak a beltartalom részleteiről. A beltartalmi anyagok fehérje,
zsír, hamu, rost mennyiségei százalékos értékben kerülnek megadásra, az
élelmiszervizsgálat területén jelenleg már nagyon korszerűtlennek és
régimódinak mondható laboratóriumi eljárásnak, a Weender-elemzésnek
alapján készült megállapítás alapján.
A gyakori nyers megjelölés azt jelenti, hogy az elemzés során adott
százaléknyi anyagot találtak ugyan a tápban, de ez nem jelenti azt, hogy
ezzel egyenlő mennyiségű anyag a tápból valóban földolgozható,
megemészthető. Ezért közismert a jelenség a gazdik körében, hogy a kutya
viszonylag nagy súlyú és térfogatú tápot eszik, ennek ellenére
táplálkozásból eredő hiányosságok jelei mutatkoznak nála, miközben a
hátul kijövő széklet mennyisége és térfogata alig marad el az elöl
táplálék formájában bemenőtől.
Hogy valójában milyen beltartalom-értékek lennének egy-egy állat fiatal
kori fejlődése és mindenkori egészséges élete szempontjából, azt azért
nehéz általánosítva meghatározni, mert a kutyaméretétől, fajtájától,
korától és egészségi állapotától függően más és más lehet az ideális
mennyiség. Ezért csupán irányadó lehet, hogy egy normális aktivitású,
közepes méretű, kifejlett kutya esetében a táplálék beltartalom-értékei a
mellékelt táblázatban olvasható százalékos mennyiségben lennének
megfelelőek.
Amennyiben a nyersfehérje és a nyerszsír menniysége magasabb a fenti
értékeknél, a kutyavagy rohamosan hízni kezd, vagy valamilyen
viselkedési formában kimutatja a több mozgásra, aktivitásra való
igényét. A kutyás sportot űző vagy magas fizikai, testi igénybevételnek
kitett munkakutyáknak természetesen magasabb a fehérje- (protein-)
felhasználási igénye, tehát többet is kell a tápláléknak tartalmaznia.
Ha a táplálék nyershamu-tartalma alacsonyabb a fenti értéknek, akkor
fönnáll a veszélye annak, hogy a kutyaszervezetének ásványi anyagokkal
történő ellátása nem megfelelő. A túl magas nyershamu-tartalom vagy az
ásványi anyagok káros mértékű túladagolásához vezethet, vagy a gyomorsav
káros csökkenéséhez. Mind a kettőnek hátrányos következménye, hogy az
állat emésztőrendszeri zavarait okozhatja.
A kutyatáp túl alacsony nyersrost-tartalma káros hatással lehet a
bélműködésre, és sok esetben székrekedést okozhat. A túl magas
nyersrost-mennyiség hatására viszont a táplálék túl gyorsan halad az
állat emésztőrendszerében, ennek következtében a szervezet nem tudja
megfelelően kiválasztani a működéséhez szükséges tápanyagokat.
Megnevezés
nyersfehérje nyerszsír nyershamu nyersrost |
A valóságos tartalom
minden fehérjeféleség és nitrogéntartalmú anyag, valamint a vitaminok zsiradékok, növényi és ásványi olajok, faggyú, viasz a táp 550 °C-on történő elégetése után maradó anyagok a kutya szervezete által nem megemészthető anyagok |
A kutya szükséglete
18 - 24 % 8 - 13 % 4 - 7 % 2 - 4 % |
Hatóanyag-tartalom
Ebben a csoportban a hatóanyagok két nagy csoportra oszthatók föl:
vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek egy részének a kedvező adatoknak
a fölsorolása általában olvasható a termékek csomagolásán vagy
prospektusában, ami a kedvezőtlen értékeket illeti, azt a gyártók inkább
elhallgatják.
Vitaminok
A vitaminok a kutyák szervezetében ugyanúgy, mint az emberében
életfontosságú szerepet töltenek be. A C és K vitaminok kivételével nem,
vagy nem kellő mennyiségben képes az állat szervezete a vitaminokat
önállóan előállítani, ezért csakis a táplálékfelvétel révén történhet
meg az állat vitaminszükségletének megfelelő mennyiségű, rendszeres
ellátás. A vitaminok egyik része zsírban oldódó (A, D, E, K), ennek
megfelelően a szervezetbe jutó fölösleges mennyiség egy része képes a
test zsírsejtjeiben elraktározódni, majd később fölhasználódni. A
vitaminok másik része vízben oldódó (C, B), ennek megfelelően nem tud
raktározódni, hanem a fölösleg a vizelettel távozik a szervezetből.
Mivel a vitaminok különböző fokig hő,- fény- és oxigénérzékenyek, a
kutyatápok gyártási folyamata vagy tárolása közben hatástalanná,
fölhasználhatatlanná válnak. Ez az oka annak, hogy a gyártók sok esetben
kénytelenek mesterséges vitaminok hozzáadásával pótolni ezt a
veszteséget. A felelősség elhárítása végett pedig nemritkán a következő
megjegyzés is olvasható a csomagoláson: A vitaminok hatékonysága csak a
szavatossági idő lejártáig marad meg. A tápokhoz hozzáadott szintetikus
vitaminok laboratóriumi körülmények között, általában biokémiai úton
létrehozott anyagok, amelyek 75-95%-os megközelítéssel megegyeznek a
természetes vitaminok biológiai és kémiai tulajdonságaival. Amennyiben a
kutyatáp csomagolásán található tájékoztatón az összetétel
fölsorolásában szerepel valamilyen vitamin megnevezése, akkor az
kizárólag mesterségesen előállított vitamint jelent.
A kutyájuknak többé-kevésbé rendszerességgel főző gazdiknak nem szabad
megfeledkezniük arról, hogy a főzés során az alapanyagokban meglévő
vitaminok nagy része tönkremegy, ezért a vitaminszükségletet más módon
kell pótolniuk az állat táplálékában.
Ásványi anyagok
Az állat szervezetének működéséhez és különösen a fejlődéséhez szükséges
ásványi anyagok csakis a táplálkozás révén kerülhetnek be a
kutyaszervezetébe. Ezek egyrészt a csontozat és a fogak nélkülözhetetlen
építőanyagai (kalcium, foszfor, magnéziŰm), másrészt az
anyagcsere-folyamat fontos szabályozóanyagai. Az idegszövetek minőségét
főként a magnézium, a bőr és az enzimtermelődés minőségét a cink, a szív
és a vese működését a kálium befolyásolhatja.
A kutya életfolyamatában elengedhetetlenül szükséges anyagok: kalcium,
foszfor, magnézium, nátrium, klór, kálium, ólom, vas, cink, jód, króm,
nikkel, kobalt, mangán, molibdén és szelén.
Ezek az ásványi anyagok természetes formájukban csak ritkán fordulnak
elő a kutyatápgyártás alapanyagiban. Túlnyomórészt valamilyen kapcsolódó
formában, vagy más anyagokkal ötvöződve kerülnek bele a tápokba. Ha a
kutyaszervezetébe nem kellő mértékben kerülnek be az ásványi anyagok,
első reakcióként a belső tartalékokat emészti föl (pl. a csontozatból
vonja el az egyébként hiányzó ásványi anyagot) ezért a hiánybetegség
külső fölismerése nagyon nehéz, sok esetben pedig már késő. A túlzott
mennyiség általában távozni tud a szervezetből, de ezzel párhuzamosan
megemelkedik az állat vérének pH értéke, ezzel különböző egészségügyi
zavarokat okozva.
A sok negatívum mellett pozitívumként elmondható, hogy a jelenleg
kereskedelmi forgalomban kapható kész kutyatápok túlnyomó része
tartalmazza egy átlagosnak mondható kutya ásványianyag-szükségletét.
A sokat emlegetett és vitatott, a kutyák ételszimbólumává vált csont
különösen a velőt tartalmazó csontfélék valóban nagy mennyiségben
tartalmaz kalciumot, a szükséges ásványi anyagok egyikét. Táplálkozási
értéke ennek ellenére elhanyagolható, és semmiképpen nem pótolja az
egyéb táplálékot. A kutyarágóizmainak edzése, a fogazat tisztítása, de
legfőképpen mint hasznos elfoglaltságként van igazán jelentősége.
Az alábbi táblázatban egy egészséges, normál aktivitást kifejtő kutyának
az 1 kg testsúlyra eső napi hatóanyag-szükségletének mg-ban
meghatározott mennyisége található:
Hatóanyag
A vitamin B1 vitamin B2 vitamin B6 vitamin B12 vitamin D vitamin E vitamin klór kálium kálcium magnézium nátrium foszfor vas jód réz mangán szelén cink |
mg
0,0225 0,0200 0,0500 0,0200 0,0005 0,0030 0,0005 120,0000 55,0000 80,0000 15,0000 50,0000 60,0000 1,4000 0,0150 0,1000 0,0700 0,0025 0,9000 |
|
Tápanyagok
A jelenlegi élelmiszergyártási törvények és technológiák lehetővé
teszik, hogy az állattartó emberek által minden elképzelhető és
elképzelhetetlen, egy ragadozó, húsevő emlősállat emésztőrendszere által
földolgozható és földolgozhatatlan alapanyagból lehessen kutyatápot
gyártani, illetve a készítés folyamán ezeket fölhasználni, hozzá
adagolni, belekeverni. Egy táp azonban attól lehet igazán jó táp, ha
nagy mennyiségben tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyre a tápot
fogyasztó élőlénynek szüksége van. Ezek közül a kutyák esetében kettőnek
van kiemelt jelentősége: a proteinnek és a szénhidrátnak.
Protein (fehérjeanyagok)
A proteinek aminosavakból fölépült molekulák, és tulajdonképpen ezekre
az aminosavakra van igazán szüksége az élő szervezetnek. A molekuláknak a
kisebbik részét előállítja az állat szervezete, túlnyomó részüknek
azonban a táplálékkal kell bekerülniük a szervezetbe. Proteinek nélkül
nem tud a test fejlődni és fönnmaradni, mert ezek a molekulák adják a
csontozat, az inak és az izmok alapjait. Ezen túlmenően a proteinek
fontos szerepet játszanak a kutyák anyagcsere-folyamatában és
immunrendszerének alakulásában is.
A kutyaáltal megevett tápból a protein földolgozása először a gyomorban,
majd a belekben, aminosavak közreműködésével kezdődik meg, majd a
májból továbbítódik a különböző testrészek irányába. A döntő különbség
az állati eredetű (hús, tojás stb.) és a növényi eredetű (gabonafélék,
zöldségfélék) fehérjék között az, hogy míg az első csoportba tartozók
ún. teljesértékű fehérjét tartalmaznak, addig a második csoportba
tartozóknak csak egy kis része ún. esszenciális fehérje, ezért a
nagyobbik részét nem tudja a kutyaszervezete hasznosítani. Nem árt
figyelembe venni, hogy az állati eredetű proteineknek 95%-át, a növényi
eredetűeknek viszont csak 60%-át tudja földolgozni a kutya szervezete.
Ha kevés protein jut a kutya szervezetébe, izomzata gyengébbé válik,
immunrendszere gyengül, a test természetes méregtelenítési folyamata
csökken, a szőrzet fénytelenné válik, az állat testsúlya csökken. A
túlzottan magas mennyiségű proteintartalom következtében a kutya
csontozata, mája és veséje fokozott terhelés alá kerül, aminek
mellékhatásai különböző betegségekben jelentkezhetnek. Külső jele a
kutya elhízása, vizeletének különösen erős szaga lehet. Nemritkán az
ürülék és a talált dög elfogyasztásának viselkedési problémának gondolt
jelensége mögött is a magas proteintartalmú táplálék lehet az ok, mert
az állat ilyen módon próbál védekezni a túlzott gyomorsavtermelődése
ellen. Kölyökkorban lévő, aktív testmozgást végző, valamint gyakorta
stresszhelyzetbe kerülő munkakutyák, valamint a szoptatós anyakutyák
szervezetének nagyobb arányban van szükségük fehérjére, proteinre mint a
többi négylábú társaiknak.
Szénhidrát
A szénhidrátok teszik ki az élelmiszerek fő alkotórészét, ez alól a
kutyatápok túlnyomó része sem jelent kivételt. A szénhidrátok fő
szolgáltatói a különböző gabonafélék, illetve ezek további
földolgozásából eredő anyagok és termékek: liszt, gríz, dara vagy a
pékipari, tésztagyártási termékek. A kutyaszervezete a bekerülő
szénhidrátot megpróbálja glükózzá átalakítani, a glükóz pedig
folyamatosan inzulint igényel, hogy a megfelelő sejtekbe el tudja
juttatni az így nyert energiát. A szükséges inzulint a gyomor mirigyei
termelik.
Az egészséges kutyaszervezete a fenti körfolyamathoz nem igényel nagy
mennyiségű szénhidrátot. Mivel minden kutyatáp és szinte minden konyhai
maradék tartalmaz annyit, amennyi elegendő a szervezet működéséhez,
ezért szénhidráthiányban szenvedő kutyák rendkívül ritka esetben
fordulnak elő. Ezzel szemben a szénhidrát-túladagolásban szenvedők annál
többen vannak. Az elhízott, kövér, fölpuffadtnak kinéző kutyák
többségének szervezete a túlzottan szénhidrátdús táplálék következtében
már képtelen több glükózt feldolgozni, a fölösleges mennyiség zsírrá
alakul.
A gabonafélék kémiai anyagokkal történő kezelése, a géntechnika
mezőgazdaságban történő alkalmazása következtében egyre nagyobb az
allergiás megbetegedések száma a háziállatok körében, főként az olcsó
alapanyagok fölhasználása következtében. Ebből a szempontból különösen
veszélyes lehet a szójaféleségek nagy aránya a kutyatáplálékában
Nem árt egy kicsit részletesebben is néhány szót ejteni azokról az
élelemösszetevőkről, amelyek azoknak a kutyáknak is belekerülnek a
tányérjába, amelyeket nem gyárilag készített kutyatáppal etet a gazdi. A
különböző nemzetközi fórumokon és a médiában vissza-visszatérően
föllángolnak különböző viták arról, hogy kutyatáp vagy házikoszt, hús
vagy vegetáriánus étrend, bio vagy hagyományos. Ha egy-egy ilyen
kérdésterülettel a kutyatenyésztő, vagy -tartó komolyabban el kezd
foglalkozni, sok esetben az az érzése támad, hogy kutyájának hamarosan
nem marad más hátra, mint az éhenhalás. Megnyugtatással szolgáltatnak a
tények, hogy mind ezek ellenére él a Földön kb. 400 millió kutya, és
ezek mindegyike valamilyen úton-módon táplálékot vesz magához.
Természetesen az eltérések óriásiak, a vadon élő vagy utcakutyaként
kóborló falkáktól kezdődően, a bio-hentestől frissen vásárolt
alapanyagokból főzött ételt formatervezett tálból falatozók ebekig
bezárólag.
Hús
Ennek az alapanyagnak kellene a legnagyobb és legfontosabb alkotórésznek
lennie a proteint biztosító összetevők között. A kutya ugyanis, a
domesztikáció ellenére, biológiai értelemben továbbra is őséhez, a
farkashoz hasonlóan húsevő állat. Ez azt jelenti, hogy a kutya
szervezete, azon belül az emésztőrendszere megmaradt annál a működési
mechanizmusnál, hogy a zsákmányként elejtett állat jelentené számára a
fő táplálékforrást. Az ideális tápláléknak, amit a kutya az emberi
társától kap, ezt kellene a lehetőségekhez képest összetételben és
mennyiségben a leginkább utánoznia. A természetben a zsákmány térfogata
legnagyobb arányban húst tartalmazott, ennek megfelelően a mai kutyák
táplálékában is a húsnak kellene a legnagyobb térfogati arányban benne
lennie. Még akkor is, ha a húsevő kategóriából a mindenevő biológiai
csoportba történő lassú és hosszantartó folyamat kezdeti fázisa már sok
egyednél kimutatható. A kutya szervezetének optimális működéséhez
nagymértékben szükség van a főleg sovány húsokban megtalálható értékes
aminosavakra (lizin és metionin). Továbbá a húsok tartalmazzák nagy
arányban (18-50%) a szintén nélkülözhetetlenül fontos proteint.
A jelenleg forgalmazott kutyatápok egy része nem tartalmaz kiinduló
nyersanyagként húst! De mivel valamilyen úton-módon a húsízt és -illatot
a kutyák irányába utánozni kell, és valamennyi fehérje-, illetve
proteintartalmat szintén nem árt a vásárlók irányába kimutatni, ezért a
gyárak különböző húsliszteket és vágóhídi, konzervgyári,
élelmiszeripari, úgynevezett állati eredetű hulladékot (bőr, szőr,
faggyú, zsiradék, csont, halpikkely, bél, belsőség-hulladék stb.)
használnak föl hús helyett. A csomagolásokon általában ezt
összefoglalóan állati származékok, állati eredetű melléktermékek,
húsliszt, halliszt, húsféleségek megjelöléssel közlik a vásárlóval.
Amennyiben a gyártó a csomagolásokon vagy a terméktájékoztatókban
megadja, hogy a húsliszt milyen állati húsból származik, az már egy nagy
lépés a nyílt és őszinte tájékoztatás irányába. Az ilyen termékek iránt
nagyobb bizalommal lehetnek a gazdik. Nagyon kevés, csak az igazán
jónak mondható, kifejezetten a minőséget zászlójára tűző tápgyár tünteti
föl a termékei csomagolásán és a reklámanyagaiban a valós tiszta
húsalapanyag mennyiségét, valamint annak a származási helyét és
körülményeit. Amennyiben ilyennel találkozik a gazdi, nyugodtabb
lelkiismerettel etetheti ezzel a termékkel a kutyáját.
Bizonyos kutyatápok kifejezetten halhús vagy halliszt fölhasználásával
vagy hozzáadásával készülnek. A kettő között az a különbség, hogy a
friss halhúsból készült termékek tartalmazzák azt a rendkívül magas
D-vitamin-mennyiséget, ami a hal húsát a többi állatétól
megkülönbözteti, a hallisztről viszont ez már nem mondható el.
Gabonafélék és burgonya
Minden gabonaféle nagyon magas arányban tartalmaz szénhidrátot. A
kutyaemésztőszervei nem képesek földolgozni a gabonákban található
cellulózt és a különféle növényi sejtfalakat. Minél nagyobb arányban
tartalmaz a kutyatápláléka gabonaféleséget, annál nagyobb mennyiségű
bélsárnak kell eltávoznia az állat emésztőrendszeréből. A burgonya
proteinben szegény, de szénhidrátban gazdag növény, ám sok értékes egyéb
anyagot tartalmaz, ezért a minőségi kutyatápokban inkább ezzel
egészítik ki az összetételt, mint valamilyen gabonaféle
mennyiségarányának emelésével.
A tápok gyártói a gabonafélék jelenlétét a kutyatápban, illetve a néhány
esetben megtévesztő vegetáriánus, bio, natur jelzőkkel ellátott
gyártmányaik ideológiáját azzal indokolják, hogy a farkas által a
természetben elejtett zsákmányai növényevő állatok, és az azok
emésztőrendszerében lévő gabonaféléket, növényi maradékot a ragadozók a
hússal együtt megeszik. Csak éppen azt felejtik ki a magyarázatokból,
hogy pl. egy szarvast elejtő farkasfalka tagjai maguk döntenek, hogy a
zsákmányból milyen mennyiségben egyék meg a különböző testrészeket: a
húst, inakat, belső szerveket, a belek és a gyomor tartalmát. Ezzel
szemben a kutyatáp összetételébe nem sok beleszólása lehet a kutyáknak.
Zsír
A zsír a kutyatápok fő energiahordozója. Viszont tudni kell róla azt is,
hogy a zsír földolgozásához a szervezetnek kétszer akkora energiára van
szüksége, mint ugyanolyan mennyiségű protein vagy szénhidrát
átalakításához, megemésztéséhez. Egy-egy kutyatápban két különböző zsírt
lehet megkülönböztetni. Az egyik a nyersanyagokkal belekerülő, a másik a
mesterségesen hozzáadott. A birka és különféle szárnyas állatokat
alapanyagként földolgozó végtermékek sokkal értékesebb zsírt
tartalmaznak, mint a más állatokat kiindulási anyagként fölhasználtak.
Egy-egy zsírmolekula 1 hordozóból és 3 zsírsavból áll; amíg ez a
molekuláris kapcsolat fönnáll, addig az anyag emészthetetlen. A
kutyavékonybelében kezdődik meg az átalakulása, az ott lévő enzimek
segítségével. Az állatok szervezete számára természetesen életbevágóan
szükségesek a zsírnak a különböző zsírsavai. Az utóbbi években sok
gyártó által hangoztatott Omega-6, Omega-3 zsírsavakról érdemes
megemlíteni, hogy a kutyaszervezete számára csak akkor fejtik ki a
prospektusokban leírt kedvező hatásaikat, ha a táplálékban meglévő
mennyiségi arányuk 5:1 marad. Ha az Omega-6 aránya ezt meghaladja, akkor
az akadályozza az Omega-3 zsírsavnak az anyagcsere folyamatban való
részvételét. Bizonyos növényi olajoknak (lenolaj, repceolaj, dióolaj)
sokkal magasabb az Omega-3 mint az Omega-6 zsírsav hányadosuk. A
napraforgóolajban viszont csak magas Omega-6 tartalom van és Omega-3
egyáltalán nincs. A halakból nyert zsíroknak és olajaknak nagyon magas
Omega-3 tartalmuk.
Az Omega-6 zsírsav fontos az egészséges bőr és szőrzet, a test
izomzatának fejlődése, a jó látás és az idegrendszer pozitív működése
végett. Viszont túlzott mennyiségben elősegítheti a gyulladások,
daganatok és szívbetegségek kialakulását. Amennyiben a kutyaszervezetébe
nem jut megfelelő mennyiségű zsír, rohamosan csökken a testsúlya, és
kedvetlenné, szomorúvá válik az állat, mert a zsírban oldódó vitaminok
hatástalanná válnak, aminek sok esetben szív- és vérkeringés zavar lehet
a következménye. Ha a szükségesnél több zsírt eszik a kutya, az
elhízáson kívül további problémát jelenthet maguknak a belső szerveknek
az elzsírosodása. Különösen a tenyésztőknek érdemes tudniuk, hogy az
anyakutyák teje, bár 25%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tehéntej,
viszont háromszor annyi zsírt. Ez biztosítja a kölyökkutyák megfelelő
fejlődéséhez szükséges energiát.
Tej és tojás
A tejnek alapvetően nagyon jó tápanyag-összetétele van, ám a benne lévő
tejcukor (laktóz) végett nem ideális a kifejlett kutyaemésztőrendszere
számára. A tejcukor átalakításának a vékonybélben kel megtörténnie,
viszont a lebontást végző enzimek termelődése csak a kölyökkutyáknál
valósul meg az anyatej földolgozása érdekében a szopásról a szilárd
táplálékra történő átállást követően ennek az enzimnek a termelődése
csaknem teljesen leáll. A föl nem dolgozott tejcukor mellékhatása
általában hasmenés formájában jelentkezik.
Általános szabályként elfogadható, hogy a kifejlett kutyakb. 20
ml/testsúly kg mennyiségnél ne igyon több tejet. A tejben lévő
aminosavaknak, ásványi anyagoknak, vitaminoknak a kutyaszervezetébe
juttatására nagyon jó alternatíva az alacsony zsírtartalmú különféle
túróknak a táplálékhoz keverése.
A tojás beleértve a tojáshéjat is kiváló fehérje-, vitamin-,
ásványianyag- és kalciumhordozó. A főtt tojás teljesen mellékhatásoktól
mentes tápláléka lehet minden kutyának. A nyers tojás azért előnytelen,
mert a tojásfehérje nyers állapotban leköti az egyébként értékes
biotinokat.
Zöldségfélék és fűszernövények
A zöldségek elsősorban a bennük lévő ásványi anyagok és vitaminok miatt
játszhatnak fontos szerepet a kutyatáplálkozásában. Viszont mint
ragadozó őstől származó állatnak, a kutyaemésztőrendszerének alapvető
működése a zsákmányul ejtett állat földolgozására van beállítva. Ezért a
zöldségekben lévő összetevők földolgozására majdhogynem teljes
mértékben alkalmatlan.
A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyrészt a kutyafogazata és
rágószerve nem alkalmas a növényi sejtfalakat és a cellulózt megfelelő
mértékben összerágni, és sem a gyomrában, sem a rövid bélrendszerében
nem történik meg a növényevő állatoknál közismert feldolgozás.
Néhány kutyatápot vagy táplálékkiegészítőt gyártó cég egészségügyi
indoklással fokhagymaadalékkal ellátva hozza kereskedelmi forgalomba
termékeit. Ezzel kapcsolatosan, valamint az egyéb fűszernövényeknek a
kutyatáplálékába való keverését illetően nem árt először az állatorvos
vagy állat-természetgyógyász tanácsát, véleményét kikérni az adagolást
illetően. A különösen erős illatanyagokat tartalmazó és csípős
fűszernövények esetében nagymértékben károsodik a kutyaszagló- és
ízérzékelő-szerve, az emésztőrendszerének pedig, a fölöslegesen nagyfokú
teljesítményre való késztetése folytán, idősebb korban különféle
megbetegedéseivel lehet számolni.
Külön említést érdemel különösen a konyhai ételmaradékkal is táplált
kutyák esetében a hagyma. ugyanis mindenféle hagymában (ez lehet a kutya
esetében a kertből kiásott virághagyma is!) megtalálhatók valamilyen
mértékben azok az alkotórészek, amelyek pusztítják a kutya vérében lévő
vörösvérsejteket. Különösen kis testméretű, kevés vérmennyiségű kutyák
kerülhetnek ezáltal hamar veszélybe.
Melléktermékek
Mellékterméknek nevezi az élelmiszeripar azokat a termékeket, anyagokat,
élelmiszeripari hulladékokat, amelyek emberi fogyasztásra nem
alkalmasak, ellenben ugyanezek sok esetben valamilyen állattal,
valamilyen módon és formában megetethetőek. A melléktermékek dzsungele a
szakmán kívül álló fogyasztó vagy vásárló számára teljesen
áttekinthetetlen. Két fő csoport megkülönböztetésével azonban nem árt
tisztában lenni: vannak növényi eredetű és állati eredetű
melléktermékek.
Az állati eredetű melléktermékek csoportjába tartozik minden anyag,
amely melegvérű haszonállatok földolgozásából származik, tehát vágóhídi
vagy más feldolgozóipari hulladék: csont, bél, pata, köröm, bőr, toll,
bél, gyomor, tüdő, ín stb. A növényi eredetű melléktermékek csoportjában
szinte kizárólag a kutyaemésztőrendszerének nem megfelelő anyagok
találhatók: melasz, dió- és mogyoróhéj, gyümölcsmagvak, konzervgyári és
szeszgyári növényi hulladék stb. Általában azoknak a gyártóknak a
tápjaiban magas arányú a növényi eredetű melléktermékek aránya, amelyek
egy-egy nagy élelmiszeripari mamutcég leányvállalataiként,
alvállalkozóiként működnek, mert így az főiparág hulladékát a
mellékiparág mint ingyenes alapanyagot használhatja föl. Érdemes egy
pillantást vetni a márkanevek mögött megbúvó valódi cégnevekre!
Adalékanyagokű
Adalékanyagoknak nevezi az élelmiszeripar mindazokat a mesterségesen
előállított, szintetikus anyagokat, amelyeket a gyártás során
hozzákevernek a késztermékhez. Ezek közül a legközismertebbek az
ízesítő-, a színező- és a tartósítószerek.
Az ízesítőszerekre csak abban az esetben van szükség, ha nélkülük a
kiinduló alapanyagoknak olyan gyenge a minősége, vagy csupán olyan kis
mennyiségben történik a földolgozásuk, hogy a kész termék az állat
számára fogyaszthatatlan és élvezhetetlen lenne. A kutyatápok két
leggyakrabban használt ízesítőszere a cukor és a karamell, de számtalan
kémiai illat- és aromaanyaggal elérhető, hogy a végtermék íze a húsra,
májra, illetve egyéb állati belsőség ízére hasonlítson, anélkül, hogy
ezekből néhány százaléknál nagyobb mennyiség valóban benne lenne. A
különféle színezőanyagoknak, festékeknek a tápokhoz való adagolása
elsősorban a vásárlók optikai meggyőzését szolgálja. A kutyák
érzékszervei által meghatározott ingerek elenyésző szerepet játszanak a
táplálék kinézetét, sötétebb vagy világosabb színét illetően.
Tartósítószerek nélkül elképzelhetetlen a világ jelenlegi
kutyatáp-kereskedelmének és fogyasztásának ellátása. A kereskedelmi
láncolat: gyártás, szállítás, raktározás, eladás, fölhasználás
bizonytalanul időigényes folyamata a termék minőségromlása nélkül az
esetek túlnyomó részében csak úgy megoldható, ha biztosított valamilyen
módon, hogy a termék hosszabb-rövidebb távon közel azonos minőségű
maradjon. A minőség romlását természetes módon megakadályozzák az
antioxidáns anyagok, pl. a C és E vitamin. Amennyiben az alapanyagokban
ezekből kevés van, akkor valamilyen formában ezt hozzáadagolják a táphoz
a gyártás folyamán. A két leggyakrabban használt, szintetikus formájú
tartósítószer a BHA (butylhydroxyaniszol) és a BHT (butylhydroxytoluol),
sok esetben ez a két anyagot már a tápgyártáshoz fölhasznált alapanyag
is magas értékben tartalmazza. Ez esetben a kutyatáp gyártója nem
köteles erről nyilatkozni, mert nem ő keverte bele a gyártott termékbe
ezeket az anyagokat. Ilyen esetekben elegendő, ha a csomagoláson
föltünteti, hogy EWG adalékanyagok, vagy Eu által engedélyezett
színezékeket és tartósítószert tartalmaz, viszont ettől még ezek az
anyagok hosszútávon és nagy mennyiségben károsak lehetnek az állat
szervezetére.
Az adalékanyagoknak az Eu-országokon belül elfogadott egységes
élelmiszeripari megnevezése az emberi és állati fogyasztásra gyártott
termékek között nem tesz különbséget. A csomagolásokon leggyakrabban
olvasható kódok jelentése az alábbi táblázatban olvasható.
Kód
E 201 E 202 E 203 E 300 E 301,E 302,E 304,E 316 E 306 - 309 E 310 E 320 E 321 E 324 |
Megnevezés
nátrium-szorbát kálium-szorbát kalcium-szorbát C vitamin C vitamin kötődések E vitamin prophylgallat butylhydroxyaniszol (BHA) butylhydroxytoluol (BHT) ethoxyquin |
|
Víz
Táplálék nélkül képes egy kutya napokig élni, de ivóvíz nélkül nem.
Függetlenül attól, hogy a kutyamikor és mit kap enni, a jó gazdinak
gondoskodnia kell arról, hogy kutyája részére mindig megfelelő
mennyiségű, lehetőség szerint friss ivóvíz álljon rendelkezésére.
Egy egészséges, kifejlett kutyaszervezete az egészséges működéséhez,
naponta kb. 70 ml/testsúlykilogramm vizet igényel. Ennek egy része a
táplálékkal kerül a szervezetébe, a hiányzó részt ivóvíz formájában kell
pótolnia. A kutyatesttömegének kb. 60%-a víz, ebből is látható, hogy
rendkívül fontos számára a test vízháztartása. Amennyiben nem megfelelő
mennyiségű víz jut az állat szervezetébe, a pszichikai, idegrendszeri és
emésztőrendszeri megbetegedések megnyilvánulásai mellett a fő problémát
az jelenti, hogy a vér víztartalma is lecsökken. Ebből eredően a szív
nagyobb teljesítményre kényszerül, ez pedig hosszú távon az állat súlyos
egészségkárosodásához is vezethet. A nyári hőségben az autóba bezárva
hagyott kutyák esetében ez okozhatja a legnagyobb problémát.
Nem elhanyagolható a szervezet folyadékháztartásának jelentősége az
állat testének hőszabályozása szempontjából sem. Melegben több vízre,
hidegben kevesebb vízre van szüksége a kutya szervezetének.
A víz a kutya szervezetéből három lehetséges módon távozik.
Nagyrészt elpárolog a lihegés következtében, nagyon kis mennyiségben a tappancsok izzadása folyamán
A beleken keresztül, a bélsár részeként távozik a szervezetből.
A szervezetbe bekerült víz 25%-a a vesén keresztül, vizeletként távozik a szervezetből.
A száraztápok átlagosan 10% nedvességtartalommal rendelkeznek, ezzel
szemben a dobozos tápok térfogatának vagy súlyának 20-94%-át teszi ki a
víz. Ebből eredően a gazdik által könnyen megjegyezhető az alapszabály,
hogy a száraztáppal etetett kutyák sokat isznak, a dobozos táppal, főtt
étellel vagy konyhai ételmaradékkal táplált kutyák ezzel szemben kevésbé
szomjas állatok.
Az külön elgondolkoztató, hogy amennyiben egy dobozos kutyatáp
terméktájékoztatójában az olvasható, hogy nedvességtartalom: 80 (a szám
után a százalékjelet szándékosan elhagyva!), akkor 1 kg súlyú
kutyatápban 20 dkg a valóságos táplálék mennyisége, és ezzel együtt még
80 dkg konzerv vizet is vásárol a kedves gazdi! Ha pedig ugyanezen táp
dobozán az is olvasható, hogy hús és állati származékok 8%, akkor ezt
azt jelenti, hogy a kutyaszervezetébe az 1 kg táp elfogyasztása során,
ideális gyártást feltételezve 16 gramm hús a reális gyakorlatot
feltételezve 16 gramm vágóhídról származó állati eredetű hulladék
került táplálékként a dobozba (ennyi a 20 dkg 8%-a)!
http://www.petmagazin.hu/html/kutya/mit_egyen.php
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!